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Question 
In some situations, a boat does not break rule 31 by touching a mark.   When a boat entitled to mark-
room has been given room to leave the mark on the required side but is compelled to touch it, has 
mark-room been given? 
 
Answer 
No. 
It is not seamanlike to compel a boat to touch a mark even if she does not break a rule by doing so. 
This is irrespective of any additional requirements in the definition ‘mark-room’ in Appendices B, C 
and F. 
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